tisdag 6 september 2011

30årig pung finnes




Den här mannen heter Johan Sundberg. Det är ingen vanlig man. I TRETTIO år (!) har han drivit en ungdomsteater i Stockholms södra förorter som varit samlingspunkt för hundratals (ja, det är faktiskt sant) utsatta och icke utsatta ungdomar. Med samma glödande entusiasm och samma brinnande intresse och nyfikenhet har han skapat föreställning efter föreställning tillsammans med dessa ungdomar och i vissa fall har det varit den enda räddning från en jäkligt tuff vardag de har haft.

I lördags firade Ung utan pung 30år med en stor jubileumsfest på teatern. Det var helt fantastiskt. Det var SÅ många människor som kom som under dessa trettio år varit involverade i teatern på olika sätt.

Alla tal, alla hundratals låtar och sketcher som olika generationer visade delar av och den grymma stämningen gjorde att jag är ännu stoltare än förut att vara del av detta.

Att ha en fungerande friteatergrupp som betalar ut löner och har spelningar dagligen i dessa kulturpolitiskt snålblåsande dagar är inget annat än en bedrift, och att ha lyckats hålla den här teatern på fötter i trettio år är så sjukt beundransvärt.

Heja ung utan pung!

1 kommentar: